Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

προσφυγικο ...

Το 22 όταν η Σμύρνη καιγόταν οι άνθρωποι έπεφταν στη θαλασσα να γλιτώσουν και προσπαθούσαν να ανέβουν στα πλοία που ήταν έξω απο το λιμάνι ..Οι Αγγλοι τους έκοβαν τα χέρια μόλις πιανόταν στην κουπαστή για να μην ανέβουν... 

Αυτοί που βοήθησαν τότε ήταν οι Σύριοι .. Υπάρχει η μάλλον υπήρχε ένα χωριό με κρητικούς πρόσφυγες Το Χαμιντιε Η πιο μαζική περίπτωση Ελλήνων προσφύγων, που αναζητούν άσυλο στη Συρία, καταγράφεται αμέσως μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Μερικές χιλιάδες, από τις εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες που ξεριζώνονται από τη Μικρασία το δεύτερο εξάμηνο του 1922 και τις αρχές του 1923 και ενώ συνεχίζονται στη Λοζάνη οι διαπραγματεύσεις για την ελληνοτουρκική ανταλλαγή πληθυσμών, καταφεύγουν στη Συρία...
...............................................................................

 Μπορώ να κατανοήσω την όποια ανησυχία γεννιέται στον οποιοδήποτε για τους προσφυγες και τους μετανάστες που έρχονται στην Ελλαδα ,μια χώρα τράνζιτ για να βρεθούν στην Ευρώπη .
Αυτήν την ανησυχία μπορούμε να την συζητήσουμε ,να οργανώσουμε και εμείς σαν άτομα, σαν πολίτες,σαν συλλογικότητες ,σαν Δήμοι και σχολεια καλύτερες δομές ,καλύτερες συνθήκες από το υστέρημα μας για να ζήσουν ανθρώπινα τις λίγες μέρες παραμονής τους εδώ . .. Με αυτο εξαλείφουμε και την όποια παραβατική συμπεριφορά που μπορεί να γεννήσει η πείνα και η δυστυχία στους σύγχρονους Αγιάννηδες ,αν αυτο μας ανησυχεί ... ..
Υπάρχουνε στον πολιτισμό μας μερικές τρομερές ώρες· σε στιγμές που σημειώνει ένα ηθικό ναυάγιο. Τι πένθιμη στιγμή, η στιγμή που η κοινωνία, απομακρυνόμενη αποτελειώνει την ανεπανόρθωτη εγκατάλειψη ενός λογικού πλάσματος!. ( Βίκτωρος Ουγκώ, Οι Άθλιοι) ..
Ας διαβάσουμε την ιστορία μας ,την ιστορία ενός λαού που έχει υποφέρει και γνωρίζει από πόνο ,ξεριζωμό και προσφυγιά θα δούμε οτι πάντα υψηλό ιδανικό ήταν ο ανθρωπισμός και αυτο ήταν η καύσιμη ύλη της συνέχειας μας σαν έθνος σαν άνθρωποι, σαν πολιτισμος ..
Που στάθηκε στην ιστορία του με ήθος και προσφορά στους άλλους ανθρώπους που είχαν την ανάγκη βοήθειας (γιατί δεν πιστεύω οτι μας χωρίζουν σύνορα και θρησκείες με τους άλλους ανθρώπους ,ούτε χρώμα ουτε κάτι αλλο ) .Αυτο δεν αφορά μονο τους προσφυγες η μεταναστες ..Αφορά ολους τους ανθρώπους ,τους σύγχρονους άθλιους που δημιούργησε και δημιουργεί ο χρηματοπιστωτικος καπιταλισμος ..Είτε λέγονται Ελληνες , Συριοι ,Αφγανοι η όπως αλλιώς ..
Αυτό που μας χώριζε και συνεχίζει να μας χωρίζει ειναι η ιστορική λήθη ο φανατισμός και αμάθεια ..

Σε όποια άλλη φωνή πέραν αυτήν της ψυχής του ανθρωπισμού και της κατανόησης στον πόνο αυτών των ανθρωπων με αφήνει αδιάφορο..Και δεν θα συνεχίσω να αντιπαρατίθεμαι εδώ μέσα αν δεν υπαρχουν λογικά επιχειρήματα που μπορούμε να τα συζητήσουμε 
.Ευχαριστω . ..
ηρακλης .. .. 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: