Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014

Από τα τσακάλια δεν γλιτώνεις μ’ ευχές και παρακάλια…


Από τα τσακάλια δεν γλιτώνεις μ’ ευχές και παρακάλια…

Από τα τσακάλια δεν γλιτώνεις μ’ ευχές και παρακάλια…
Αντωνογιαννάκης Ηρακλής
Του Ηρακλή   Αντωνογιαννάκη
peiploys@hotmail.com

Πριν λίγο καιρό εφαρμόστηκε όπως και τόσα άλλα …
Στις κενές θέσεις των Κέντρων Υγείας σε γιατρούς, νοσηλευτές και οδηγούς ασθενοφόρων, η πολιτεία πρόσθεσε και την ειδικότητα των Παιδιάτρων – όπου βέβαια υπήρχαν -, αποφασίζοντας την κατάργηση των εφημεριών στα Κέντρα Υγείας σε Χάρακα, Μοίρες, Καστέλι, Αρκαλοχώρι, Αγία Βαρβάρα και Βιάννο.  Έτσι τα κενά εμπλουτίζονται και από τους παιδίατρους, οι εφημερίες των οποίων πλέον θα καλύπτονται από το Βενιζέλειο Νοσοκομείο .
Η πρακτική αυτή εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο διαχείρισης των Κέντρων υγείας, όπως διατυπώθηκε από τον Βορίδη αλλά και τον  αναπληρωτή  Υφυπουργού υγείας  Λεωνίδα Γρηγοράκο στις δηλώσεις του για τον Νέο Χάρτη Υγείας, που προβλέπει τη δημιουργία μονάδων οικογενειακής Ιατρικής  και μικρά κέντρα υγείας που δεν θα εφημερεύουν .
Πέραν τούτου  η υγεία στη χώρα μας ιδιωτικοποιείται με την ψήφιση του ΕΣΑΝ ΑΕ. Δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα φιλελεύθερο πλαίσιο κοστολόγησης και χρηματοδότησης των νοσοκομείων απαραίτητο για μια ιδιωτικοποιημένη αγορά υγείας …Μεταφέρουν έτσι με το σύστημα κοστολόγησης των νοσηλευτικών υπηρεσιών πόρους από τα δημόσια στα ιδιωτικά νοσοκομεία και με αυτόν το τρόπο θεσπίζεται η ‘’αγορά της υγείας΄΄ .
Η ΕΣΑΝ ΑΕ είναι υπεύθυνη για το κόστος των νοσοκομείων ,ελέγχει τους φάκελους των ασθενών κι εγκαταλείπεται  ο κοινωνικός χαρακτήρας του ΕΣΥ .
Καταργούν (με τσεκούρι) τις δομές πρωτοβάθμιας υγείας χωρίς να έχουν προχωρήσει στη θεσμοθέτηση και δημιουργία των όσων προσχηματικά εξαγγέλλουν ότι θα την αντικαταστήσουν!  Ο σχεδιασμός τους ωστόσο συναντά τις κατευθύνσεις της έκθεσης της ΤASK FORCE που προαναγγέλλει την κατάργηση των Κέντρων Υγείας σε περιοχές με πληθυσμό κάτω των 50.000 κατοίκων.  Σχεδιάζουν και προχωρούν στην σταδιακή αποδυνάμωση ως την κατάργηση των Κ.Υ, αφήνοντας την ενδοχώρα ουσιαστικά χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και στο έλεος της τύχης!
Αν δεν αντιδράσουμε σε όσα σχεδιάζονται, θα επαναφέρουν την τροπολογία που προσωρινά απέσυραν,  σύμφωνα με την οποία, οι γιατροί με ειδικότητα Γενικής Ιατρικής που διορίστηκαν μετά την 1-10-2010 σε θέσεις ιατρών υπηρεσίας υπαίθρου, με τη λήξη της θητείας τους θα πρέπει να υποβάλλουν εκ νέου υποψηφιότητα σε προκήρυξη κενών ή κενουμένων θέσεων ιατρών της υπαίθρου, Κέντρων Υγείας ή Περιφερειακών Ιατρείων, καθώς και σε προκήρυξη θέσεων ιατρών κλάδου ΕΣΥ. Αντί δηλαδή μονιμοποίησης στις θέσεις που ήδη υπηρετούν για την κάλυψη των αναγκών της υπαίθρου, θα απολυθούν χωρίς να εξασφαλίζεται ούτε η επαναπρόσληψή τους αλλά ούτε και η κάλυψη των κενών θέσεων στα αγροτικά ιατρεία και Κ.Υ .
Θεσμοθέτησαν το εισιτήριο στα πρωινά τακτικά ιατρεία, δημιούργησαν αμειβόμενα απογευματινά ιατρεία στα νοσοκομεία, νομοθετούν τα απογευματινά χειρουργεία τώρα, σχεδίασαν το 25ευρω για εισαγωγή στο ΕΣΥ, κατάργησαν την ασφαλιστική κάλυψη για μια σειρά φάρμακων και εξετάσεων, φορτώνοντας στους ασθενείς και τις οικογένειές τους τα βάρη της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
Η εφαρμογή του ΚΕΝ (κλειστού ενοποιημένου νοσηλίου) θα επιφέρει επιπλέον επιβάρυνση στους ασθενείς και στις οικογένειές τους, αφού κάθε εξέταση, ιατρική πράξη ή θεραπεία που δεν περιλαμβάνεται στη λίστα θα επιβαρύνει τους ίδιους.  Καταδικάζοντας σε περίοδο κρίσης και ολοκληρωτικής ανέχειας τους ασθενείς, είτε να επιβαρυνθούν το κόστος της νοσηλείας και θεραπείας είτε να απέχουν από αυτή με άμεσο κίνδυνο για την ίδια τους τη ζωή.
Καταδίκασαν τα νοσοκομεία  να λειτουργούν χωρίς υλικά, φάρμακα, χειρουργεία,  υγειονομικό προσωπικό και γιατρούς.  Οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων στερεύουν και ήδη αναζητούν τρόπους να περικόψουν σημαντικές δαπάνες και να ρίξουν κι άλλο την ποιότητα περίθαλψης.
Επιπλέον, με την εφαρμογή του νόμου περί «αξιολόγησης», οι δομές υγείας θα στερηθούν το 15% του προσωπικού τους, το οποίο θα κριθεί εκ των προτέρων άχρηστο και θα μπει στη δεξαμενή διαθεσιμότητας-κινητικότητας.  Ήδη από τη μείωση του αριθμού των οδηγών ασθενοφόρων και τη μεταφορά τους στο ΕΚΑΒ, οι οδηγοί των Κ.Υ. μεταφέρθηκαν και καλύπτουν τις ανάγκες των νοσοκομείων ΠαΓΝΗ – Βενιζέλειο.  Και είμαστε ήδη μάρτυρες περιστατικών όπως αυτού πουτραυματίας τροχαίου μεταφέρθηκε προχθές στο κέντρο υγείας Χάρακα στην καρότσα αγροτικού από το Ασήμι, ή όπως αυτών που στο Καστέλι Πεδιάδος κατέληξε 32χρονος Πακιστανός  και  που ένα κοριτσάκι από το Σοκαρά έχασε τη ζωή του επειδή δεν υπήρχε οδηγός στην πρωινή βάρδια για να μεταφερθούν έγκαιρα. (και ακόμη δεν υπάρχει)
Τελικά μετά την εξαθλίωση, την φτωχοποίηση, τις χιλιάδες αυτοκτονίες,  την ανεργία, την απόλυτη απώλεια αξιοπρέπειας  υπάρχει και η καταδίκη σε θάνατο, έχοντας βάλει στόχο την κατάργηση ακόμη και αυτού του υποτυπώδους συστήματος πρωτοβάθμιας υγείας.
Σαν κάτοικοι  αυτού τόπου, απαιτούμε από την πολιτεία άμεσα να δώσει λύση στα προβλήματα της πρωτοβάθμιας υγείας και των κέντρων υγείας του νότου, που   με τις εφαρμοζόμενες πολιτικές των περικοπών  δεν   μπορούν να λειτουργούν ούτε για τα στοιχειώδες ..

Αν και αυτό, μαζί με όλα σε όσα καθημερινά μας καταδικάζουν, δεν είναι αίτια ξεσηκωμού με στόχο την ανατροπή  της αντιλαϊκής πολιτικής και των υπηρετών της, τότε τι άλλο περιμένουμε να αποφασίσουν ερήμην μας για να αντιδράσουμε ; 
Γιατί όπως έλεγε και ο Βάρναλης: «Από τα τσακάλια δεν γλιτώνεις μ’ ευχές και παρακάλια»
 ηρακλης .

Δεν υπάρχουν σχόλια: