Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

προσφυγικό ..



Δήμος Γόρτυνας: Ζητούν ακύρωση του "ΟΧΙ" στη φιλοξενία προσφύγων

γόρτυνα πρόσφυγες
Προσπάθεια αναστροφής του νοσηρού κλίματος που δημιουργήθηκε στο δήμο Γόρτυνας από την απόφαση άρνησης φιλοξενίας προσφύγων (εφόσον αυτό ζητηθεί από την Πολιτεία) κάνουν εκπαιδευτικοί, τοπικές παρατάξεις και απλοί πολίτες της περιοχής. Στο προσεχές δημοτικό συμβούλιο πρόκειται να ζητηθεί και επισήμως η ανάκληση της συγκεκριμένης απόφασης ενώ ήδη κατατίθενται σχετικά ψηφίσματα από φορείς του τόπου.

Παρέμβαση στο ζήτημα πραγματοποιούν οι Ενεργοί Πολίτες Γόρτυνας, ζητώντας την ακύρωση της απόφασης ενώ θυμίζουν και τα σχετικά ψηφίσματα των εκπαιδευτικών από τα τοπικά σχολεία καθώς και την απόφαση των εργαζομένων  της  τοπικής αυτοδιοίκησης στο νομό Ηρακλείου.

«Μας θίγει και μας προσβάλει η εικόνα που δόθηκε για την περιοχή μας  από μια αρνητική  απόφαση του Δήμου στο λεπτό ζήτημα  του προσφυγικού. Ήταν μια απόφαση που ελήφθη υπό πίεση και καταργεί κάθε έννοια ανθρωπισμού και αλληλεγγύης» λέει στο ekriti ο Ηρακλής Αντωνογιαννάκης, εκ μέρους των Ενεργών Πολιτών Γόρτυνας. «Ο κόσμος, τα σχολεία, oι σύλλογοι καθηγητών των Λυκείων Ασημίου και Αγίων Δέκα, το Γυμνάσιο των Αγίων Δέκα, φορείς και οργανώσεις αντέδρασαν σε αυτή την απόφαση που πάρθηκε υπό το κράτος πίεσης μιας μερίδας οργισμένων και παραπληροφορημένων πολιτών» αναφέρει ο ίδιος.

Πράγματι, ιδιαίτερα επικριτική για την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ήταν η στάση των εκπαιδευτικών της περιοχής. Σε ξεχωριστές ανακοινώσεις τους οι σύλλογοι καθηγητών των μεγαλύτερων σχολείων του δήμου μίλησαν για μια απόφαση που έρχεται σε αντίθεση με όσα διδάσκουν καθημερινά τους μαθητές τους, με τις αξίες της αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού. Το γεγονός πως στο δήμο Γόρτυνας υπάρχουν πολλά χωριά με απόγονους ξεριζωμένων ελλήνων υπενθυμίζει ο Σύλλογος Διδασκόντων του Γενικού Λυκείου Ασημίου. Για πανελλαδική δυσφήμιση του Δήμου κάνει λόγο ο Σύλλογος Διδασκόντων του Γυμνασίου Αγίων Δέκα. Κάλεσμα να συνταχθεί στην κοινή προσπάθεια  στήριξης των προσφύγων αντί να καλλιεργεί την ξενοφοβία απευθύνει προς τον Δήμο Γόρτυνας ο σύλλογος εργαζομένων ΟΤΑ του νομού Ηρακλείου. (Δείτε αναλυτικά παρακάτω όλα τα ψηφίσματα)

«Στείλτε τους σπίτι μου»

Αίσθηση επίσης έχει προκαλέσει στην περιοχή η δημόσια τοποθέτηση του δημοσιογράφου και συγγραφέα Μιχάλη Στρατάκη με την οποία καλεί τον δήμαρχο να χρησιμοποιήσει το πατρογονικό του σπίτι στις Γκαγκάλες αν χρειαστεί για τη φιλοξενία προσφύγων. Σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο κ. Στρατάκης έγραψε:

«Ως δημότης του Δήμου Γόρτυνας, δικαιούμαι να έχω λόγο πάνω στην πρόσφατη απόφασή σας να δηλώσετε επισήμως, ότι ο Δήμος Γόρτυνας δεν πρόκειται να δεχθεί πρόσφυγες, εάν αυτό ζητηθεί. Βεβαίως, αναφαίρετο δικαίωμά σας είναι, να καρφώσετε στην πόρτα του σπιτιού σας επιγραφή αναγράφουσα «ουστ ξένοι».
Δεν είναι όμως δικαίωμά σας τέτοια επιγραφή να καρφώσετε στις εισόδους του Δήμου, διότι ο Δήμος Γόρτυνας ούτε σπίτι σας είναι, ούτε κανείς δεν σας εξουσιοδότησε να φτύνετε πάνω στην ανθρωπιά και στα φιλόξενα αισθήματα των κατοίκων του Δήμου.
Εν πάση περιπτώσει,  επειδή καμία όρεξη δεν έχω να απεραντολογήσω,  σας ζητώ τούτο:
Στις ξενοφοβικές, ρατσιστικές και μισάνθρωπες ταμπέλες  της απόφασής σας, να προσθέσετε μια φράση: «Στο Δήμο Γόρτυνας, πρόσφυγες και μετανάστες δέχεται
ο Στρατάκης Μιχαήλ του Εμμανουήλ, δημότης Γόρτυνας και διαθέτων την πατρογονική εστία του στις Γκαγκάλες, για τη φιλοξενία οποιουδήποτε δυστυχισμένου».

«Να ανακληθεί»
 

Την πρόθεσή του να θέσει εκ νέου το ζήτημα ανάκλησης της επίμαχης απόφασης του Δήμου εκφράζει στο ekriti ο Ηρακλής Αντωνογιαννάκης. «Στη συνεδρίαση που μεσολάβησε,  βάλαμε το θέμα και ο δήμαρχος μας ζήτησε να μεταφερθεί για το επόμενο συμβούλιο. Το σεβαστήκαμε, ωστόσο θα επιμείνουμε και ελπίζουμε ο δήμαρχος να αποδείξει και στην πράξη τη "στροφή" που έκανε με δηλώσεις του, λέγοντας πως δεσμεύει και εκείνον η προηγούμενη κοινή απόφαση της ΠΕΔ που δεν αρνείται τη φιλοξενία προσφύγων αλλά ζητά αυτή να γίνει υπό συγκεκριμένους όρους» αναφέρει ο ίδιος.

Επί της ουσίας πάντως, στον Δήμο Γόρτυνας ή στους γύρω δήμους δεν έχει φτάσει κάποιο αίτημα για υπόδειξη χώρων φιλοξενίας προσφύγων. «Πρότασή μας είναι να συνεννοηθούν οι δύο γειτονικοί δήμοι, Γόρτυνας και Φαιστού και να κάνουν έναν σχεδιασμό για την περίπτωση που υπάρξει τέτοιο ενδεχόμενο καθώς στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν αρκετά εγκαταλειμμένα κτήρια, στρατιωτικές εγκαταστάσεις και άλλοι χώροι που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εφόσον βέβαια δοθεί και η κατάλληλη χρηματοδότηση προς τους δήμους» λέει ο κ. Αντωνογιαννάκης.

Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση των Ενεργών Πολιτών Γόρτυνας αναφέρεται:

Οι Έλληνες αλλά και οι Κρήτες οφείλουν στην ιστορία και τον πολιτισμό αυτού του τόπου να συμπαρασταθούν σε ανθρώπους κατατρεγμένους από τον πόλεμο και την ωμή βία. Σε καμία περίπτωση ο ιός της μισαλλοδοξίας δεν μπορεί να μεταδοθεί στους κατοίκους της Μεσαράς που είναι ήδη εμβολιασμένοι κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας - καθώς έχουν υπάρξει πολλοί από αυτούς μετανάστες, Μικρασιάτες η εργάτες στην Γερμανία και αλλού.
[...]
Η ταυτότητα μας δεν απειλείται από τους ξένους, τους κατατρεγμένους. Απειλείται από εμάς τους ίδιους αν αφεθούμε σε αυτά τα ρατσιστικά παραληρήματα καθώς το βασικό χαρακτηριστικό της ταυτότητας του Μεσαρίτη, του Κρητικού γενικότερα είναι η ανθρωπιά του και η φιλοξενία. Αν υιοθετήσουμε  σαν κοινωνία και σαν άνθρωποι την μισαλλόδοξη αντίληψη, αρνούμαστε και την ιστορία μας. Τον Ξένιο Δία αλλά και τους παππούδες μας και τις γιαγιάδες μας. Τα ήθη και έθιμά μας που καθιστούσαν τον ξένο σεβαστό πρόσωπο και τον κατατρεγμένο πρόσωπο ιερό».
Και η ανακοίνωση καταλήγει:

«Εμείς, ως Μεσαρίτες, ως Ενεργοί Πολίτες  του Δήμου Γόρτυνας λέμε πως όποια κι αν είναι η ερώτηση, η απάντηση είναι ο άνθρωπος. Το όπλο των λαών απέναντι στη βία του κάθε πολέμου - και του οικονομικού  -  στον ξεριζωμό, στους φράχτες, την ξενοφοβία και το φασισμό είναι η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη». 
Ακολουθούν τα ψηφίσματα φορέων και εκπαιδευτικών
egg1.jpg

eg3.jpg

eg2.jpg

Δεν υπάρχουν σχόλια: