Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Ηθική ..




Ηθική ..
Το καταφύγιο των δειλών

Ηθική είναι, το νεκροταφείο
ελεύθερων πνευμάτων , ιδεών ,και πράξεων ..
…………………………………………………………………………………………………………..
Δύο είναι, , τα είδη της αρετής, η διανοητική και η ηθική. ( Η διανοητική αρετή χρωστάει και τη γένεση και την αύξησή της κατά κύριο λόγο στη διδασκαλία (γιαυτό και εκείνο που χρειάζεται γι' αυτήν είναι η πείρα και ο χρόνος), ενώ η ηθική αρετή είναι αποτέλεσμα του έθους (και το ίδιο της το όνομα, άλλωστε, μικρή μόνο διαφορά παρουσιάζει από τη λέξη έθος). Αυτό ακριβώς κάνει φανερό ότι καμιά ηθική αρετή δεν υπάρχει μέσα μας εκ φύσεως. ΗΘΙΚΑ ΝΙΚΟΜΑΧΕΙΑ Αριστοτέλης.
……………………………………………………………………………………………………………………………
Κάθε εξουσία ,πολιτική , θρησκευτική , οικονομική αυτό που επιβάλει είναι να είστε ηθικοί και πιστοί στις ιδέες τους , αυτές που έχουν θεσπίσει για να σας ελέγχουν .

Ο καθένας φτιάχνει κι άλλη ηθική στα μέτρα και στα σταθμά του για να μπορέσει να χαλιναγωγήσει τις μάζες , και που ποτέ δεν τηρεί τις ΄΄αξίες ΄΄ ,αυτές το σύστημα και οι άνθρωποι του.

Περισσότερο από όλα στις ιδέες και στις χριστές ψευτό ηθικές αξίες τούς σκλαβωνόμαστε.. και ειδικά σε αυτές που μας περνάνε οι δεσμώτες μας σαν ΄΄πανάκεια΄΄ σαν λύση για κάθε νόσο και μαλακιά ..

Νομίζω πως η αίσθηση αν θέλετε μιας ιδέας, οποιασδήποτε ιδέας πηγάζει από το στόχο της .Και η γεύση της από την πραγμάτωση της ..Ξεχάστε την δομημένη ηθική της μεριά αν επιθυμείτε την πραγμάτωση της .

Ο άνθρωπος υποδουλώθηκε στην έννοια και μόνο στην έννοια, και στην ηθική της υπόσταση , φτιάχνοντας κακέκτυπα ελευθερίας και ζωής που τα καθορίζουν άλλοι ...

Στους Άθλιους του Βίκτορος Ουγκώ ένας φτωχός άνδρας ο Γιάννης Αγιαννης κλέβει ψωμί για την αδερφή του και τις ανιψιές του. Καταδικάζεται σε φυλάκιση, και στην αποφυλάκιση του 19 χρόνια αργότερα του δίνεται ένα κίτρινο αποφυλακιστήριο που τον στιγματίζει σαν πρώην κατάδικο.

Όμως η ηθική του συστήματος επέβαλε τη φυλάκιση του , διότι ήταν πιο ηθικό και φρόνιμο και νόμιμο να πεινάνε η να πεθάνουν τα παιδιά, παρά να απαλλοτριώσει το ψωμί για να τα ταΐσει ..

Στο έγκλημα και τιμωρία του Ντοστογιέφσκι ο νεαρός ο Ρασκόλνικοφ, δολοφονεί μια γριά πάμπλουτη για να της πάρει τα λεφτά να τα μοιράσει στα παιδιά που πεθαίνουν στην πείνα ,διότι εκείνη αφήνει τον πλούτο της σε ένα μοναστήρι που δεν τα έχει ανάγκη ,απλά για να εξασφαλίσει μεταθανάτια ζωή .
Έτσι βρισκόμαστε μπροστά στο δίλημμα της ηθικής που έχει παρουσιαστεί κατά κόρον και που εξετάζει κι ο Ντοστογιέφσκι. Τι είναι ηθικότερο, το μεμονωμένο και αναφαίρετο δίκιο του ενός που όμως συγκρούεται με εκείνο της πλειοψηφίας ή νόμος πρέπει να είναι το όφελος των πολλών;

Με δυο λόγια να ζήσει η γριά και να διαχειριστεί τα χρήματά της όπως θέλει – όπως άλλωστε έχει κάθε δικαίωμα – ή να θυσιαστεί για το κοινό όφελος που δεν είναι άλλο από το δίκιο των φτωχών;

Τελικά τίποτε δεν είναι ηθικό ή ανήθικο από θέση αρχής.

Το σύστημα και οι δυνάστες ,συνδέουν το νόμιμο με το ηθικό μόνο και μόνο για ιδία κατανάλωση . Αναπόφευκτα όρια είναι, ας πούμε, δύο τυπικά αμαρτήματα: η απληστία και η αλαζονεία. Σε αυτά δοκιμάζονται οι ασκούντες εξουσία, αυτά επικαλούνται οι πολιτικοί όταν επιδιώκουν να πάρουν την εξουσία.

Όσοι λοιπόν έχουν ακόμη στο μυαλό τους, την Αντιγόνη θα θυμούνται πως η κόρη του Οιδίποδα συγκρούεται με τον Κρέοντα ακριβώς επειδή πιστεύει όχι μόνον πως το νόμιμο δεν ταυτίζεται απαραιτήτως με το ηθικό, αλλά ότι ενίοτε το νόμιμο ενδέχεται να είναι και ανήθικο.

Άρα για να συνοψίσουμε ..

Ηθική είναι, το νεκροταφείο
των ελεύθερων πνευμάτων ιδεών ,και πράξεων ..

Ζήτω λοιπόν η ανηθικότητα,
κατω η ψευτοηθική των δομημένων συστημάτων !!

Πράξτε ελεύθερα λοιπόν , πράξτε ανήθικα !!!!!

Ηρακλης

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

πολυ ομορφα τα λες!
στην περιπτωση της Αντιγονης θα μπορουσε κανεις να το διατυπωσει και......το ηθικο ενδεχεται να ειναι και παρανομο.....
δεν ειμαι ανωνυμη ειμαι η ριτσα η ηλιου.....(στο google to email ειναι του νικου οποτε για να μην μπερδευομαστε σου στελνω ετσι ας πουμε ανωνυμα) ;)

ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ είπε...

γύρω μου τα τοίχοι έρχονται πιο κοντά ..μα απ ολα αυτά της ΄΄ηθικης΄΄ειναι τα ψηλότερα ,που που μου κρυβουν περισσοτερο τον ηλιο της αλήθειας !!

Καλως ΟΡΙΣΕς ΡΙΤΣΑ !!

Unknown είπε...

geia xara!!!

Ανώνυμος είπε...

το ηθος-η Ηθικη..ειναι οι αλυσιδες μας ,ορατες και 'αορατες' ...αυτες να φοβασαι -ειναι υπουλες και... 'Εαλω Η Πολις'