Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2008

Κραυγή μέσα από τη φυλακή


Κραυγή μέσα από τη φυλακή
20 Νοεμβρίου 2008, 17:53

Χρήστος Κρετσοβάλης

Θα’ θελα να γράψω για έναν έρωτα καινούργιο. Να τραγουδήσω για τους μορφασμούς που κάνουν τα σύννεφα στον ουρανό, για το χαμηλό πέταγμα των πουλιών. Για τις σταγόνες που άρχισαν να γίνονται συνήθεια στο φθινοπωριάτικο, σχεδόν χειμωνιάτικο ορίζοντα.

Θα’ θελα να γράψω στίχους για δυο καινούργια μάτια, για δυο γινωμένα χείλη, για ένα σώμα ανέπαφο, σαν να’ ναι πρώτη φορά που χέρι το άγγιξε.

Μα δεν τολμώ να το κάνω. Μάτωσαν τα χέρια μου από τις χειροπέδες. Δάκρυσαν τα μάτια μου στην όψη των απεργών πείνας, συγκρατουμένων μου που έραψαν τα στόματά τους στην κυριολεξία, για να μη φάνε και πάγωσα από τα αδυνατισμένα σώματά τους και τα αξύριστα πρόσωπά τους. Πάγωσα από την υγρασία που είχε το πάτωμα στο Μεταγωγών που κοιμόμουν, αντί για κρεβάτι, 12 μέρες. Σιχάθηκα τις κατσαρίδες που κυκλοφορούσαν πάνω μου και τα βρομόνερα της τουαλέτας που έβρεχαν το στρώμα μου. Τώρα τρέμω από τη μούχλα των τοίχων του Πειθαρχείου που με έβαλαν να κοιμηθώ αφού δεν υπάρχει κελί άδειο στη φυλακή που η Δικαιοσύνη διάλεξε για να με σωφρονίσει και δακρύζω κοιτώντας τη φωτογραφία της κόρης μου, που κόλλησα στον τοίχο. Βαρέθηκα να στοιβάζομαι, δεμένος πισθάγκωνα για 500 χλμ σε μια κλούβα χωρητικότητας 14 ατόμων με άλλα 28 άτομα, αποτυχημένους σαν κι εμένα. Βαρέθηκα να κρεμώ σεντόνια στους υγρούς τοίχους για να μην κινδυνεύω από τους σοβάδες. Να μαζεύω τα στρώματα εκείνων που κοιμούνται ακόμη στο πάτωμα για να μπορώ να βαδίσω. Κουράστηκα να είμαι αριθμός, κατάδικος, υπότροπος, πρεζόνι, εγκληματίας ασωφρόνιστος, ζώο προς μεταφορά, ζητιάνος των δικαιωμάτων μου. Κουράστηκα, εγώ ο παράνομος, να ζητώ από το κράτος να μην παρανομεί.

Βαρέθηκα όλους εσάς τους νομοταγείς πολίτες, τους γραβατομένους αδιάφθορους πολιτευτές και κριτές του δημόσιου βίου, τις πουτάνες του λόγου και της θεωρίας, τους ευυπόληπτους χαφιέδες, τους «τοκογλύφους» καναλάρχες, τους πληρωμένους ρεπόρτερ.

Τολμήστε να με διορθώσετε ρε! Έχω ξεκάθαρη φωνή. Και ευθύνη. Επώνυμη. Τιμωρήστε με, στ’ αλήθεια, αν τολμάτε. Το θέλω, το ζητώ. Ποιος σας είπε ότι είστε δήμιοι, μωρέ; Κερατάδες είστε. Απατάτε το λειτούργημά σας με τις καρέκλες σας. Αφού αποφασίσατε πως αυτή η χώρα έχει 9.987.000 σώφρονες πολίτες και 13.000 ασωφρόνιστους, πόσο σας κοστίζουν 13.000 σφαίρες; Πρώτος στόχος εγώ. Ποιος από σας τολμάει να με σκοτώσει; Κουρελήδες ψηφοεισπράκτορες που η συνείδησή σας έχει γίνει μεγαλύτερη και από την τρύπα στον πισινό μιας πόρνης.

Αλλά δεν θα σας κάνω τη χάρη. Θα ζω σαν σκόνη στη μύτη σας για να φτερνίζεστε και να με θυμάστε. Τσιμπούρι στα αυτιά σας για να τα ξύνετε – θλιμμένο δειλινό στα μάτια σας για να με βλέπετε. Δεν περίμενα εσάς για να πληγώσω τη ζωή μου. Μόνος μου τη σκότωσα. Και θα πληρώσω το λογαριασμό. Μα δεν έγινα τόσο διεφθαρμένος όσο εσείς που με κρίνετε και τάχα με διορθώνετε. Θα παλέψω τη ζωή μου και θα τη φέρω στα ίσια της.

Τουλάχιστον είναι «έξω» η γριά Καρβέλα και το παρατράγουδό της. Επώνυμοι βλέπεις. Η Δικαιοσύνη λειτουργεί, επιτέλους. Δύο από τους 13.000 είναι έξω. Λευτεριά και στους υπόλοιπους.

Όσο θα με σωφρονίζετε εγώ για σπάσιμο θα αγκαλιάζω στάχια ώριμα, δεμάτια ολόκληρα, στο μυαλό μου. Το μυαλό μου δεν σας το χαρίζω. Εκεί έχω φυλαγμένες τις λύσεις στα προβλήματά μου και όχι στα ανάπηρα χέρια σας.




36 σχόλια:

λιμανάκι είπε...

...το μυαλό μου δεν σας το χαρίζω...



....


Καληνύχτα

Γεφυριστές είπε...

Όσες κι αν χτίζουν φυλακές
κι αν ο κλοιός στενεύει
ο νους μας είναι αληταριό
που όλο θα δραπετεύει


Τη φωτογραφία με αυτό το σύνθημα διάλεξα από το "Πόντος και Αριστερά" για να αναδείξω στους Γεφυρισμούς το πρόβλημα το φυλακών όταν ξεκίνησαν την απεργία πείνας.

Πριν μια βδομάδα άφησα μόνο το σύνθημα. Αύριο θα το κατεβάσω τελείως. Έληξε η απεργία λόγω του νέου νομοσχέδιου. Σε 4-5 χρόνια θα φρακάρει το πράγμα και θα επαναληφθεί.

Βλέπεις σε τούτη τη χώρα δεν φτάνει που επιχειρούν να τα λύσουν όλα μέσω.. Εθνικού Τυπογραφείου, μας πείθουν κιόλας..

Καλό βράδυ Περίπλου

Nobilis είπε...

" ... Κουράστηκα, εγώ ο παράνομος, να ζητώ από το κράτος να μην παρανομεί. "

ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ είπε...

λιμανάκι
ΑΛΕΚΑ
hamomilaki

Αναστέλλεται σήμερα η απεργία πείνας, η αποχή από το συσσίτιο και οι κινητοποιήσεις των κρατουμένων στις φυλακές όλης της χώρας.

Χθές, είχε ανακοινωθεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης δέσμη μέτρων για τις φυλακές, μεταξύ των οποίων η αποφυλάκιση 5.500 κρατουμένων, σε σύνολο 12.315 περίπου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής Κρατουμένων: «…ο υπουργός οφείλει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του για την άμεση αποφυλάκιση του αριθμού των κρατουμένων που εξαγγέλλει και παράλληλα να προχωρήσει σε συγκεκριμένα μέτρα που θα αφορούν στο σύνολο των αιτημάτων μας. Εμείς οι κρατούμενοι αυτό το νομοσχέδιο το αντιμετωπίζουμε σαν ένα πρώτο βήμα, αποτέλεσμα του αγώνα μας και της αλληλεγγύης της κοινωνίας, αλλά δεν μας καλύπτει, δεν λύνει τα βασικά προβλήματά μας…»

Λιμανάκι
καλώς όρισες ..
Δύσκολα ζητάς ..αν μπορείς κράτα μαζί με το μυαλό και τη ψυχή σου ατόφια για σένα !!
καλημέρα

ΑΛΕΚΑ

τίποτα δε χαρίζεται σ'αυτό το ντουνιά..κάποιοι πρέπει να πληρώνουν το τίμημα της ελεύθερης σκέψης ..και έκφρασης ..
ευτυχώς υπάρχει και η μνήμη που δε νικήθηκε ακόμα ..

hamomilaki

καλώς όρισες!!!
ποιος φιλαράκο δε κουράστηκε να ζητά και να απαιτεί δικαιοσύνη ..
έννοια και λέξη άγνωστη σ' αυτούς
και στους μηχανισμούς της απάτης που έχουν στήσει ..

Δώρο για το καλωσόρισμα


Ποιος τη ζωή μου ποιος την κυνηγά
να την ξεμοναχιάσει μες στη νύχτα
Ουρλιάζουν και σφυρίζουν φορτηγά
σαν ψάρι μ' έχουν πιάσει μες στα δίχτυα
Για κάποιον μες στον κόσμο είναι αργά
Ποιος τη ζωή μου, ποιος την κυνηγά;
Ποιος τη ζωή μου, ποιος την κυνηγά;

Ποιος τη ζωή μου, ποιος παραφυλά
στου κόσμου τα στενά ποιον σημαδεύει
Πού πήγε αυτός που ξέρει να μιλά
που ξέρει πιο πολύ και να πιστεύει
Για κάποιον μες στον κόσμο είναι αργά
Ποιος τη ζωή μου, ποιος την κυνηγά;
Ποιος τη ζωή μου, ποιος την κυνηγά;

Στίχοι: Μάνος Ελευθερίου
Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης,

busy bee είπε...

Θα μου επιτρέψετε, πάω να βρώ ένα καθρεπτη..για να φτύσω!!!....και το εννοώ!!!...τι άλλο να πω...μήπως μπορώ????....τα είπε όλα "η κραυγή"!!!!

ποιώ - ελένη είπε...

"Όσο θα με σωφρονίζετε εγώ για σπάσιμο θα αγκαλιάζω στάχια ώριμα, δεμάτια ολόκληρα, στο μυαλό μου. Το μυαλό μου δεν σας το χαρίζω. Εκεί έχω φυλαγμένες τις λύσεις στα προβλήματά μου και όχι στα ανάπηρα χέρια σας."
Φαγώθηκε η καρδιά μου
με αυτό που διάβασα
Ανύποπτοι εμείς
κοιτάμε μόνο μην μας κλέψει
στο ζύγι ο γείτονας με το ξηροκαρπάδικο
και τελικά εκείνο που καταφέρνουμε
είναι να φτιάχνουμε
καλλίτερο περίβλημα
γινόμαστε αστακοί
ας καταδυθούμε λοιπόν
Είμαστε ανάξιοι

γειά σου βρε φίλε περίπλου
"ευγενής" στις αναζητήσεις σου πάντα

spyros1000 είπε...

καταπληκτικο ποστ,αφησα σχολιο στην busy bee,πραγματικα απιστευτο...

gregory είπε...

καλημερα..εχω μια απορια και την κανω στον εαυτο μου..τι αραγες αλλαξε στης φυλακες του μεσαιονα ..

ειναι μια κραυγη που πρεπη να την ακουσουμε ολοι μας..
οποιος κανη πος δεν την ακουη δεν ειναι ανθροπος,ΠΛΕΟΝ..

mareld είπε...

Φίλε μου, Καλημέρα!

Ομολογώ δεν άντεξα να διαβάσω όλο το κείμενο..

Μια αγκαλιά σου στέλνω από τη κατάλευκη Στοκχόλμη!

Marianthi Christofidou είπε...

Μόνος του τα είπε όλα, εμείς ότι και να πούμε θα είναι λίγο, θα είναι ψέμα, θα είναι… απλά για να το πούμε. Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι που έχει σαπίσει κι όμως κανείς δεν τολμάει να το κόψει… καλύτερα ακέφαλο. Βαρέθηκα…

«Βαρέθηκα όλους εσάς τους νομοταγείς πολίτες, τους γραβατομένους αδιάφθορους πολιτευτές και κριτές του δημόσιου βίου, τις πουτάνες του λόγου και της θεωρίας, τους ευυπόληπτους χαφιέδες, τους «τοκογλύφους» καναλάρχες, τους πληρωμένους ρεπόρτερ. Βαρέθηκα όλους εσάς τους νομοταγείς πολίτες, τους γραβατομένους αδιάφθορους πολιτευτές και κριτές του δημόσιου βίου, τις πουτάνες του λόγου και της θεωρίας, τους ευυπόληπτους χαφιέδες, τους «τοκογλύφους» καναλάρχες, τους πληρωμένους ρεπόρτερ.»

Καλό απόγευμα!

τo τέρας της «αμάθειας» είπε...

Μπορεί πίσω από μέταλλα

κορμιά να φυλακίζουν

μα οι σκέψεις ροδοπέταλα

και πάντοτε θ' ανθίζουν!


Ο νους δε συλλαμβάνεται

ελεύθερα πετάει

πέρα από τα κάγκελα

πάντα θα προχωράει!

Δημήτρης είπε...

ποιος θα τολμούσε
να υποσχεθεί κάτι
σε αυτόν τον άνθρωπο

ποια πολιτεία
άρρωστη
καταλαβαίνει ότι νοσεί

καλημέρα

Aθηνά Π.Κ. είπε...

Συγκλονιστικό !!

Οι φωτογραφίες της κόρης του, το ελεύθερο μυαλό του και οι καθαρές σκέψεις του που γίνονται κείμενα-γροθιές, αυτά θα τον τρέφουν, αυτά θα τον κρατήσουν ζωντανό και δυνατό, αυτά θα τον κάνουν να ελπίζει !!

fractal είπε...

"Σε μιά χώρα που η σκλαβιά την υπερασπίζει και την προφυλάει, ο μόνος τόπος που αρμόζει σε ένα τίμιο άνθρωπο είναι η φυλακή."
Εκ στόματος (νομίζω) Μαγιακόφσυ
Νομίζω με η λέξη "χώρα" δεν επιλέχθηκε σωστά από τον μεταφραστή. Υποθέτω ότι η ένοια που προσπάθησε να μεταφραστ'η ήταν "κρατική οργάνωση", η "κρατικός μηχανισμός".
Την καλημέρα μου από μιά συννεφιασμένη και παγωμένη Αθήνα, που δεν θέλει να βρέξει. Όμως δεν είναι στο χέρι της. Η βροχή είναι στα δικά μου χέρια. Και την προσφέρω όπου θελω..
Καλή Κυριακή φίλε.

Νατασα είπε...

Φυλακές, μοναστήρια, τρελάδικα
άδικα γέμισαν, άδικα.

(Δημήτρης Καββαδάτος)

Penthesileia είπε...

Κάποτε άφηνα ίχνη
Μετράω τα βήματά μου πια...
Εδώ γύρω θα είμαι..

ζαφορα είπε...

Κάποιες φορές αναρωτιέμαι,
τελικά τι είδους ζώο
είναι ο άνθρωπος.
Φιλιά στη φιλελεύθερη Πατρίδα μας
και στα παλικάρια της,

Καλό βράδυ

ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ είπε...

καλημέρα από την συννεφιασμένη ΚΡΗΤΗ

Ελένη

όσες κι αν χτίσουν φυλακές ..ο νούς μας ελεύθερος θα ταξιδεύει..

ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ είπε...

busy bee

Μάνο ..αυτούς φτύσε!!

ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ είπε...

καλά να σαι ΣΠΥΡΟ !!!

ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ είπε...

gregory

δίκιο έχεις νομίζω άλλα φωνή βοώντος αν τη έρημη...

ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ είπε...

mareld

νασαι καλά !!σ ευχαριστώ!!!

ΕΛΛΗΝΙΚΗ πραγματικότητα ..βλέπεις..

καλά να περνάς

ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ είπε...

Manani Pitsidou

οργή σε ένα σύστημα που απλά αναπαράγει τη δυστυχία των ανθρώπων στο εκατονταπλάσιο επειδή έτυχε να παραβούν το γραμμα του νόμου ..

το κορμί φυλακίζεται ..η ψυχή.. ποτέ..ας το πάρουν πλέον χαμπάρι ..

καλημέρα

ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ είπε...

τo τέρας της «αμάθειας»

τελικά ..ομολόγησες!!!χαχαχαχααχαχαααα

ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ είπε...

Δημήτρης Δικαίος

καλημέρα..
Η πολιτεία!!
αυτή νοσεί και το σύστημα όλο..\
Δεν επιδέχεται ΔΗΜΗΤΡΗ επιδιορθώσεις..γκρεμίζεις κάτι για να μη μείνει το σαθρό και σάπιο..
οι φυλακές εικόνα του πολιτισμού μας..

να σαι καλά φίλε!!

ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ είπε...

αθηνα

Να ελπίζει σε τι Αθηνά;;
σε έναν κόσμο καλύτερο;σε ένα κράτος ανάλγητο χωρίς ευαισθησίες περιμένοντας να ξημερώσει καλύτερη μέρα ..η μια πιο ιδανική κοινωνία χωρίς φόβους και συρματοπλέγματα στις ψυχές των ανθρώπων της ;; σε τι;;

Μόνο η φωτογραφία του θυμίζει πως είναι άνθρωπος

καλημέρα

ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ είπε...

fractal

ΠΑΛΙ ΣΗΜΕΡΑ ο ουρανός παίζει την δική του παρτίδα ../και εγώ με την προσμονή έμεινα ότι θα λυτρώσει τον κόσμο /καθαρίζοντας καθετί βρόμικο και διεφθαρμένο..
μάλλον στα χέρια των ανθρώπων είναι άλλα οι χειροπέδες μπήκαν πολύ σφικτά ..ΤΟΣΟ που δέθηκαν και οι ψυχές μας..

κράτα μια χούφτα νερό αν βρέξει..

Ανώνυμος είπε...

δε μας είπαν(ούτε ο συγγραφέας ούτε ο αναμεταδότης του κειμένου ) γιατί είναι μέσα στη φυλακή ο Κρετσοβάλης.
Μήπως γνωρίζει κανείς?
και μη μου πείτε ότι δεν έχει σημασία διότι στα λόγια είναι εύκολο να είσαι ο κριτής των πάντων αλλά δυστυχώς μας ορίζουν οι πράξεις μας και όχι τα λόγια μας.
κ.ψ.

ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ είπε...

Νατασα
Η μοναξιά...
δεν έχει το θλιμένο χρώμα στα μάτια
της συννεφένιας γκόμενας.
Δεν περιφέρεται νωχελικά κι αόριστα
κουνώντας τα γοφιά της στις αίθουσες συναυλιών
και στα παγωμένα μουσεία

Η μοναξιά.
Έχει το χρώμα των Πακιστανών η μοναξιά
και μετριέται πιάτο-πιάτο
μαζί με τα κομμάτια τους
στον πάτο του φωταγωγού.
Πάει. Αυτό ήταν.
Χάθηκε η ζωή μου φίλε
μέσα σε κίτρινους ανθρώπους
βρώμικα τζάμια
κι ανιστόρητους συμβιβασμούς.
Άρχισα να γέρνω
σαν εκείνη την ιτιούλα
που σουχα δείξει στη στροφή του δρόμου.
Και δεν είναι που δεν θέλω να ζήσω.
Είναι το γαμώτο που δεν έζησα.
κι ούτε που θα σε ξαναδώ.

Κατερίνα Γώγου

ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ είπε...

Penthesileia

Και να που φτάσαμε εδώ
Χωρίς αποσκευές
Μα μ' ένα τόσο ωραίο φεγγάρι..

Ξέρεις πολύτιμο πολλές φορές το αποτύπωμα κάποιων ανθρώπων..

θα χαρώ να σε ξαναδώ..

καλησπέρα

ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ είπε...

ζαφορα

το χειρότερο ζώο πατρίδα ..

τουλάχιστον ας τους άφηναν την αξιοπρέπεια τους..

καλησπέρα

ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ είπε...

κ.ψ.

Το ζητούμενο δεν είναι τι έχουν κάνει άλλα το πως τους συμπεριφέρεται η πολιτεία ..
η αξιοπρέπεια του κάθε ανθρώπου νομίζω είναι αδιαπραγμάτευτο αγαθό
για να το βάζουμε στο κρεβάτι του Προκρούστη ..Όλοι είμαστε εν δυνάμει και κλέφτες και δολοφόνοι και εξαρτημένοι από ουσίες διαφόρων τύπων .
Η πολιτεία έχει δικαίωμα να φυλακίσει το σώμα σε συνθήκες που δεν προσβάλλεται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια ..
Σωφρονισμός σημαίνει ότι μαθαίνουμε και γινόμαστε καλύτεροι αποβάλλοντας τα στοιχεία εκείνα που μας ώθησαν στο έγκλημα.
Η φυλάκιση δε σημαίνει
εξευτελισμό .. Εξάλλου φαίνεται και ο πολιτισμός μιας κοινωνίας από τις φυλακές που έχει..από τις συνθήκες που επικρατούν εκεί ..

όχι ότι έχει σημασία ο Κρετσοβάλης
καταδικάστηκε για μικροκλοπές ..

Ανώνυμος είπε...

"όχι ότι έχει σημασία ο Κρετσοβάλης
καταδικάστηκε για μικροκλοπές .."


αν δε κάνω λάθος κάποιοι έχουν πληρώσει συστήματα για να αποφύγουν στο μαγαζάκι τους τος "μικροκλοπές"


όχι ότι έχει σημασία...
κψ

ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ είπε...

κψ
Σωστά!!!! η πρόληψη σαφώς συνετότερη της καταστολής είναι!!
δεν συμφωνείς;;

όχι ότι έχει σημασία.. άλλα για φαντάσου ότι στις ελληνικές φυλακές
στοιβιάζονται κυριολεκτικά ανθρώπινες ψυχές σε χώρους που δεν είναι ούτε για τους μισούς!!

τι να πεις!!

τo τέρας της «αμάθειας» είπε...

Ο/Η ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ είπε...

..............................................

"Αν δεν ομολογήσεις τον έρωντα σου για μένα!!!!!!!!!!!!!
θα .. σου πω νια μαντιναδα και ξασου..."


Κάτω από τέτοια "πίεση" τι να 'κανα?

χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα

ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ είπε...

τo τέρας της «αμάθειας»

Πατρίδα καλημέρα !!!

καλά τόχα καταλάβει από την αρχή !!!

τι να κάνεις όμως..καλιά και μου ομολόγησες τον έρωντα σου για να δω ήντα βουλή θα δώσω..
χαχαχαχαχαχαχαχαχααχχαχχαχα

να σαι καλά που με έκαμες και γέλασα !!

καλά να περνάς και καλά τα-ξίδια..
καλημέρα