Κυριακή 3 Ιουλίου 2016

Η διανόηση των πτυχίων...



Τον τελευταίο καιρό έχει αναπτυχθεί μια καμπάνια φοβίας, έντονου κεκαλυμμένου ρατσισμού και παραπληροφόρησης, (εκτός τον φανερό ) όχι μόνο για τους πρόσφυγες κατά βάση, αλλά έχει γενικευθεί,ακόμα ακόμα και στην άποψη του άλλου.
Αυτό καταλαμβάνει όλους τους χώρους ανεξάρτητα .Από τους πανεπιστημιακούς που προτάσσουν πτυχία σαν θέσφατα για την ατεκμηρίωτη και μισαλλόδοξη άποψη που εκφράζουν -(σαν την την κ Αρβελέρ, τον κ Ράμφο) κτλ, αλλά όπου και να κοιτάξει η διαβάσει κανείς, αυτό σε γενικές γραμμές προσλαμβάνει .
Αυτές οι θέσεις και οι απόψεις υιοθετούνται και από μια μερίδα ‘δημοσιογράφων’, που η δημοσιογραφική τους ιδιότητα εξαντλείτε στην προπαγάνδα και όχι σ’ αυτό που προτάσσει η δημοσιογραφία .
Την ενημέρωση του πολίτη,την αντικειμενική ενημέρωση . Το ζήτημα όμως δεν είναι η εντεταλμένη υπηρεσία που εκτελούν.
Αυτό που καταλύεται όταν ο δημοσιογράφος γίνετε φερέφωνο του κάθε βουλευτή, του κάθε πολιτικού χώρου,των κάθε συμφερόντων, δεν είναι μόνο η αντικειμενική ενημέρωση..
Εκτελείτε και φιμώνεται η ιδία η Δημοκρατία κι όχι απλά η δημοσιογραφία .
Δεν είναι μόνο οι δημοσιογράφοι και οι ‘’Πτυχιούχοι’’ κάθε λογής αλλά καμπόσοι ακόμα που έχουν επιδοθεί σ’ αυτό το σπορ, παρακινούμενοι πέραν των συμφερόντων, από τις προσωπικές τους φοβίες –υστερίες, αλλά και μιας άρρωστη αντίληψης μοναδικότητας .
Άκουσα, η πιο σωστά, διάβασα τις απόψεις της κ Αρβερέλ για διάφορα που επιδίδεται κατά καιρούς .Ένα από αυτά το μεταναστευτικό .
Η κ Αρβελέρ είναι η ίδια μετανάστρια και θα έπρεπε να είναι προσεκτικότερη στις διατυπώσεις της για αυτό το καυτό ζήτημα .
Εξάλλου γνωρίζουμε γενικότερα τις απόψεις της ….
Οχι μόνο για αυτό το ζήτημα, αλλά και για πάμπολλα άλλα …
Όταν προτάσσουν πτυχία σαν αυτά του Harvart η του Cambridge τι να πω..
Απλά σιωπώ από τα ‘’ατράνταχτα’’ κατά τα άλλα επιχειρήματα για το θέσφατο της άποψης που τους δίνει το όποιο πτυχίο ... .
Είναι η ξενοφοβική και σκόπιμα προβαλλόμενη άποψη,πασπαλισμένη με αυθεντία υψηλών τίτλων ...
Οι προσωπικές απόψεις διακεκριμένων σε διάφορους τομείς ,δεν είναι θέσφατα και δεν μετράνε περισσότερο από τις δικές μας που ζούμε και βιώνουμε την κοινωνική πραγματικότητα.
Μιας πραγματικότητας που δεν είναι αποστειρωμένη και από απόσταση τέτοια που να λειτουργεί σαν παραμορφωτικός φακός .
Όταν δε το επίχρισμα αυτής της παραμόρφωσης δεν είναι άλλο, από εννοιολογικούς ακροβατισμούς, η μοναδικότητα μας- και κάθε δογματικού τύπου αντίληψη που ‘’επιτρέπει ‘’την όποια παραποίηση και παραμόρφωση της αληθείας που κουβαλάνε οι έννοιες, οι τύποι αυτοί . ..
Και επίσης ,ότι αντανακλούν δικές τους προσωπικές κοινωνικές πεποιθήσεις που δεν επικαλύπτονται από τους ακαδημαϊκούς τίτλους.
Και νομίζω τον τελευταίο καιρό αυτές οι απόψεις,μαζί βέβαια με τα τα πτυχία πάνε και έρχονται..
Παρακολουθώ κάποιους σταθμούς εδώ στην Κρήτη αλλά και των Αθηνών .
Αγαπητοί μου ‘’Δημοσιογράφοι. ‘’ Αυτό δεν είναι δημοσιογραφία ούτε κατ’ όνομα, πόσο δε κατ’ ουσίαν… Αυτή η ‘’αλήθεια σας ’’ πηγάζει από κέντρα σκόπιμης παραπληροφόρησης για την χάλκευσης της κοινής γνώμης…. Μιας γνώμης και μιας ‘’αλήθειας’’ καλοπληρωμένης κατά τ’ άλλα ..
Αλλά και στην πολιτική τα πράγματα είναι το ίδιο ζοφερά ..
Πτυχιούχοι κάθε λογής, από Harvart , Cambridge και αλλού ,πάνε και έρχονται ,προτάσσοντας τα πτυχία σαν αυθεντία των απόψεων τους ,υπερασπιζόμενοι πολιτικές χρόνων που κατέστρεψαν την κοινωνική πραγματικοτητα, σπρώχνοντας εκατομμύρια συνανθρώπων μας στην ανεργία,στην εξαθλίωση,σε μια κοινωνική αντίληψη αμοραλισμού και ανέλπιδης α απελπισίας .
Πτυχία πασπαλισμένα με χρυσόσκονη αυθεντίας .. Ο Μισέλ Φουκώ έχει πει ότι δεν υπάρχουν πια ολοκληρωμένοι διανοούμενοι αλλά άνθρωποι που απλά εμπορεύονται σαν προϊόν αυτήν την ειδίκευση .
Γιατί περί ειδίκευσης πρόκειται και όχι γνώση και διανόηση .
Τα χαρακτηριστικά της δια-νόησης ειναι και η Διάκριση ,ο Ανθρωπισμός και η προσφορά αυτής της γνώσης στον συνάνθρωπο. Όχι η ατομική πορεία εξέλιξης ,υπερασπιζόμενοι ένα βάρβαρο αντιανθρωπιστικό μοντέλο εις βάρος των κατατρεγμένων αυτής της γης ..
Η διανόηση των πτυχίων εν πολλοίς, έχει γίνει κι αυτή ένα προϊόν που πωλείται και αγοράζεται. Σε αυτό το απάνθρωπο μετακαπιταλιστικό σύστημα χειραγωγείτε και εκμεταλλεύεται από τις αγορές . .
Πτυχιούχοι κάθε λογής το λοιπών με γνώμη και άποψη επι παντός επιστητού ..
Ακόμα και από εκείνους που τα ‘’πτυχία’’ τους έχουν κατατεθεί στην υπηρεσία προπαγάνδας πολιτικών κομμάτων με 5 πέντε τον αριθμό μισθούς, σαν την κ Παναγιωταρέα που ξεκίνησε την επαγγελματική της καριέρα το 1974 ως καθηγήτρια φιλολογίας και απο κει έφτασε σαν δημοσιογράφος που είχε αναλάβει επί Σαμαρά την επικοινωνία για τον Τάφο της Αμφίπολης ,να ειναι διορισμένη στο νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν επί διοικήσεως Ανδρέα Μαρτίνη. Σύμφωνα με τα όσα έκαναν το γύρο του διαδικτύου η κ Παναγιωταρέα φέρεται να λάμβανε 8.000 ευρώ το μήνα χωρίς να γίνει συγκεκριμένο τί ακριβώς έκανε στο νοσοκομείο. Μάλλον ξέρουμε τι έκανε η εν λόγω κυρία, όπως καλά γνωρίζουμε τι κάνουν τόσα χρόνια τα παπαγαλάκια ενός άρρωστου συστήματος τι υπηρετούσαν και εξυπηρετούσαν ..Για να μην μιλήσουμε για το ΚΕΡΠΝΟ και τα πακέτα στους δημοσιογράφους για να υπερασπίζονται με μια άρρωστη προπαγάνδα την διαφθορά και τους διαπλεκόμενους ..
Αυτή ειναι κατά τα άλλα η δική τους πραγματικοτητα ,στείρα, κι από απόσταση τετοια, σαν παραμορφωτικός φακός ,με τετοια αντανάκλαση που θαμπώνει την λογική αντίληψη και επεξεργασια τους ανθρώπων που βιώνουν την κοινωνική πραγματικότητας .Εξάλλου ότι δεν κατάφεραν αυτά τα επιχρίσματα αυθεντίας το κατάφεραν πολύ καλά οι διαπλεκόμενες σχέσεις κράτους πολιτών .
Δεν υπάρχει παιδεία σήμερα. Υπάρχει εκπαίδευση.
Άλλο πράγμα η παιδεία, κι άλλο πράγμα η εκπαίδευση. Σήμερα λοιπόν, τα παιδιά εκπαιδεύονται. Γιατί; Για να εξασφαλίσουν κάποια θέση, κάποιο επάγγελμα.
Νομίζω πως το πιο κρίσιμο πρόβλημα, για την εποχή μας τουλάχιστον, σχετικά με την ευτυχία του ανθρώπου είναι το πρόβλημα της ελευθερίας του, η ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του, χωρίς εξαρτήσεις, όρους ή περιορισμούς. Η απελευθέρωσή του από κάθε μορφή εξουσίας, ιεραρχίας και αυθεντίας. (Χρόνης Μίσσιος ).
Νομίζω ότι οποιαδήποτε ανάλυση επιβάλλετε να περιλαμβάνει και να μην αγνοεί τη σημαντικότερη ιδιαιτερότητα της Ελλάδας: το γεγονός ότι αυτός ο γεωγραφικός χώρος ζει σε μόνιμο και σταθερό καθεστώς αποικιοκρατίας (και λόγο ακριβώς αυτής της προπαγάνδας) περισσότερα από 2'000 χρόνια. Που στην πράξη σημαίνει πως επί 500-1000 γενιές αναπτύσσεται μια ολιγαρχία που διατηρεί μόνιμη και σταθερή συμμαχία με τους αποικιοκράτες εναντίον της χώρας περιλαμβανομένης και της εκκλησίας. Αυτή η ολιγαρχία που κυβερνούσε παρασιτικά στην Ελλάδα έχει αποκτήσει τόσο μεγάλο πλούτο και δύναμη που θριάμβευσε εναντίον των επαναστάσεων του 1821-27 και 1941-49...
Ηρακλής Αντωνογιαννάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: