Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Περί ανάπτυξης ..



Νομίζω ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για ανάπτυξη .

Τουλάχιστον για να μιλάμε όλοι με ένα κώδικα λέξεων και φράσεων και να καταλαβαίνουμε τι λέμε . Τώρα μιλάμε για ανάπτυξη χωρίς να δίνουμε τον ορισμό της ..Και ότι δεν το ορίσεις, δε μπορείς ούτε να το αναλύσεις ούτε να το κατανοήσεις ..

Ανάπτυξη σημαίνει , ο άνθρωπος στο περιβάλλον που ζεί και βιοπορίζεται να κάνει τις ενέργειες εκείνες που τον προάγουν δυναμικά στο να καλυτερεύει τις συνθήκες ζωής - την καθημερινότητα του -την πνευματικότητα του - την υγεία του – αλλά προπάντων το να ζεί, κι η ζωή να είναι δώρο κι όχι βάσανο, σταυρός μαρτυρίου , πείνας και εξαθλίωσης.

Ανάπτυξη σημαίνει Ενέργειες που να είναι εναρμονισμένες και αλληλένδετες με το περιβάλλον του, πρωτίστως ανθρωποκεντρικές, με γνώμονα τις πραγματικές του ανάγκες κι όχι τις επίπλαστες , αυτές που επέβαλε το σύστημα μέσα από το σαθρό ,δικό του αντί-ανθρωπιστικό ''πολιτισμικό'' μοντέλο που χρόνια οικοδομεί και μέσα στο οποίο υπέρτατη αξία είναι το χρήμα και το κέρδος, ενώ από την άλλη ο άνθρωπος από υπέρτατη αξία υποβαθμίζεται σε'' μέσο αναλώσιμο'' που απαξιώνεται ,εξαθλιώνεται και αφανίζεται ανάλογα με το κατά πώς συμφέρει τον Καπιταλισμό στην υπηρέτηση του Κέρδους.

Ανάπτυξη σημαίνει και κάτι άλλο ,''σαν άνθρωπος α ν α π τ ύ σ σ ο μ α ι δημιουργώντας σχέσεις-κρατώντας στάση ζωής ανθρωποκεντρική μέσα στην κοινωνία των ανθρώπων που κοινωνώ , μεταλαμβάνοντας μαζί τους την ιδία τη ζωή και το θαύμα της- κι όχι τα κακέκτυπα της .

Αν χάθηκε όλο αυτό δεν φταίει η ζωή που είναι το μετρούμενο αλλά το μέτρο του καθενός μας που είναι η αντίληψη του περί ζωής .. Δεν φταίει το κρεβάτι του Προκρούστη αλλά ο Προκρούστης κι η λογική του ..

Ας δούμε πια κάτω από αυτό το πρίσμα το Δέντρο μες το δάσος της παρανοϊκής αντίληψης -το τι σημαίνει πράσινη ανάπτυξη και ποιά λογική εξυπηρετεί ...

Μιλάνε κάποιοι για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας - κοινώς -Πράσινη ανάπτυξη -χωρίς να ορίζουν τι είναι , ή, τι σημαίνει εν τη αύτη περιπτώσει ;

Πράσινη ανάπτυξη είναι η ανάπτυξη εκείνη που το περιβάλλον [ήλιος αέρας νερό ] σου παράγουν ενέργεια με τεχνητά μέσα [ανεμογεννήτριες – φωτοβολταικά] και άλλα για να τη χρησιμοποιήσεις προς όφελος σου [ χωρίς να καταστρέψεις το περιβάλλον που θα χρησιμοποιήσεις ] ώστε οι άλλες πηγές ενέργειας πχ καύση μαζούτ-λιγνίτη- πετρελαίου και άλλων που δεν είναι και τόσο φιλικές προς το περιβάλλον να χρησιμοποιούνται λιγότερο.

Σήμερα όμως που η κυρίαρχη λογική είναι στραμμένη στο κέρδος - τα λόμπι των ισχυρών - το μοντέλο ανάπτυξης της λεγόμενης πράσινης ενέργειας τείνει να γίνει η ταφόπλακα του περιβάλλοντος και φυσικά η δικιά μας !!

Ποιά λογική εξυπηρετεί το να παράγουμε όλο και περισσότερη ενέργεια ;; Στο βωμό ποιών συμφερόντων καλούμαστε να καταστρέψουμε τα βουνά τα λαγκάδια και τις πεδιάδες μας--- κι αυτό το ονομάζουμε ανάπτυξη ;;; Γιατί περί αυτού πρόκειται .

Σε ποια γλώσσα η κερδοφορία και η καταστροφή βαφτίζεται ανάπτυξη ; Στη γλώσσα των αριθμών και του κέρδους μήπως ; Παραπάνω ενέργεια για ποιον και για τι ; Για να κλείσουν τα πυρηνικά τους εργοστάσια οι Γερμανοί κι οι Γάλλοι μήπως ;; Για να αγοράζουν περισσότερες τηλεοράσεις- ανεμιστήρες και αιρκοντίσιον ;; Για να πουλάνε οι ξένοι κολοσσοί τα ΄΄επιτεύγματα ΄΄ τους και να μένουμε υπνωτισμένοι στη πλαστή ευφορία της μακαριότητας μας - δέσμιοι στη πλαστή ζωή που προβάλει το σύστημα μέσα στο μεταμοντέρνο σπήλαιο του Πλάτωνα ;;

..Μήπως είναι η ίδια λογική που από το 2006 έκανε τις τιμές των τροφίμων σε ολόκληρο τον κόσμο να αυξηθούν ξαφνικά. Μέσα σε ένα χρόνο, η τιμή του σιταριού είχε αυξηθεί κατά 80%, το καλαμπόκι κατά 90 % ενώ η τιμή του ρυζιού ανέβηκε κατά 320 %.
Η πείνα έκανε, λοιπόν, την εμφάνισή της ως φυσικό επακόλουθο των τρομακτικών ανατιμήσεων στα είδη πρώτης ανάγκης και 200 εκατομμύρια άνθρωποι –κυρίως παιδιά– μη μπορώντας να αντέξουν
οικονομικά την αγορά των τροφίμων βυθίσθηκαν σε υποσιτισμό ή ασιτία. Ένας ελάχιστος αριθμός οικονομικών ινστιτούτων και πολυεθνικών μπορούν να καθορίζουν, μέσα από την αθέμιτη εκμετάλλευση της αγοράς, το όριο ποιότητας της ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων.

Και όλα αυτά γιατί ;;
Για να πλουτίσουν κάποιοι στα χρηματιστήρια του κόσμου παίζοντας σκάκι στην πλάτη εκατομμύρια ανθρώπων .. Ο μόνος θεός του καπιταλισμού είναι το κέρδος με κάθε κόστος. Ανθρώπινο ή περιβαλλοντικό.


Σήμερα μιλάνε για ανάπτυξη και κουραφέξαλα με γνώμονα το Κέρδος την ιδία στιγμή που αυτό το σύστημα και τα λόμπι τους κάνουν χιλιάδες συμπολίτες μας να βρίσκονται εξαθλιωμένοι ,άστεγοι, άνεργοι ,πεινασμένοι και χωρίς αξιοπρέπεια ... Αύριο είναι η δική σου σειρά φιλαράκο να βρεθείς για χάρη της ΄΄ ανάπτυξης ΄΄ αυτής στο δρόμο μαζί με τους υπόλοιπους εξαθλιωμένους συμπολίτες σου … Αν θέλετε και ευαγγελίζεστε την ανάπτυξη - ΄΄κύριοι ΄΄ - κλείστε πρώτα τις πληγές της κοινωνίας που ανοίξατε . Ανάπτυξη... με άνεργους- πεινασμένους ,άστεγους κι εξαθλιωμένους με τη λογική που σας διέπει , δεν κάνεις ..

Βρισκόμαστε μπροστά από ένα νέο Δούρειο Ίππο που ο σύγχρονος Οδυσσέας των πολυεθνικών - σαν σύγχρονος Κρόνος - θυσιάζει τα παιδιά -τα παιδιά της πλαστής ευφορίας που γέννησε - στο βωμό του κέρδους , βαφτίζοντας τη θυσία αυτή ανάπτυξη ….
Άραγε… θα δεχτούμε να γίνουμε θυσία στα σχέδια τους ;;

Αρκετά δεν τους ανεχτήκαμε ;
Μήπως ήρθε η ώρα να αποδείξουμε έμπρακτα ότι δεν τους έχουμε ανάγκη ,ούτε αυτούς - ούτε και τη μνημονική λογική του ευτελισμού και του ξεπουλήματος που συντελείτε σε όλα τα επίπεδα ;

Αν θέλεις να ανατρέψεις το "όνειρο" , ψάξε να βρεις την αλήθεια που κρύβεται πίσω από αυτό .

Ηρακλης .

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

.... σε διαβάζω φίλε..... έτσι είναι ακριβώς όπως τα λες.... όπως τα έλεγες δηλαδή!!
ρίτσα ηλιού

ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ είπε...

νασαι καλα ριτσα !!!