Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Η Λογική και το Πλαστό Αναγκαίο .

Η Λογική και το Πλαστό Αναγκαίο .



Το ΄΄αναγκαίο ΄΄ είναι πλαστό ,ένα κατασκεύασμα έλεγχου, που οι σύγχρονες κοινωνίες κι οι δομές της συνεχώς αναπλάθουν .
Ο σκοπός που συνεχώς αναδημιουργείτε το ΄΄αναγκαίο΄΄ είναι το κέρδος κι η υποδούλωση .

Από πάντα οι άνθρωποι δεχόταν αυτά που η θεσπισμένη εξουσία παρουσίαζε ως απολύτως αναμφισβήτητα ,ως κριτήρια ,ως τρόπο ζωής ,ως άξιες ,ως λογική .
Πλαστικά ψεύτικα προϊόντα ,πλαστές ανάγκες , αχυράνθρωποι , καθημερινά ανακαλύπτουν ξανά και ξανά τον τροχό , εκτοπίζοντας το πραγματικά αναγκαίο, δίδοντας τη θέση του στο πλαστό ,στο ψεύτικο ,σε αυτό που δημιουργήθηκε για να μας ελέγχει .

Ο νους ,το λογικό ,αδυνατεί πλέον να δει , να ξεχωρίσει και να ταξινομήσει τις διαφορές αυτές .

Ποιος δημιουργεί όμως την έννοια του ΄΄αναγκαίου΄΄ λογικού ;
Ενός λογικού που εξυπηρετεί και φτιάχνεται προς χάριν του συστήματος , μέσα από τα Μέσα τις Αρχές ,τούς θεσμούς και τόσα αλλά ;

[Ο Καστοριάδης έλεγε ότι οι κοινωνίες δημιουργούν οι ίδιες της φαντασιακές σημασίες τους (δηλαδή τους θεσμούς, τους κανόνες, τις πεποιθήσεις, τις αντιλήψεις κ.λπ.) δεν έχουν όλες συνείδηση του γεγονότος αυτού. ]

Αλλά οι κοινωνίες γαλουχούνται από τα μέσα κι από αυτούς που τα ελέγχουν .
Μάλλον από ανάγκη για έλεγχο γίνεται ,κι όχι κατ΄ επιλογή ,ελεύθερης σκέψης , κρίσης και πολιτισμού ..

Ο τρόπος ο οποίος θα βλέπεις και θα εξ-υπηρετείς τα πράγματα και θα πράττεις, είναι αυτό που ονομάζει το σύστημα ΄΄αναγκαίο ΄΄ λογικό ….

Διαφορετικές παρεκκλίσεις είναι καταδικαστέες , οι οποίες δε βασίζονται σε αρχές και τύπους που χάραξαν για σένα .

Είσαι πιόνι κι όχι παίχτης ,δούλος κι όχι αφεντικό ,σκλάβος κι όχι λεύτερος .
Αλλά ποιος σε θέλει σκυφτό ;; Ποιος επιδιώκει και πράττει για την καταδίκη σου ;;;
Μήπως το σύστημα με τη δομημένη του αντίληψη ; Ο πολιτισμός του λαιβ σταιλ της κατανάλωσης κι αποχαύνωσης μήπως ;

Η λογική έτσι κι αλλιώς , είναι απλά πληροφορία , πληροφορία ελεγχόμενη κι όχι απαραιτήτως αληθινή . Κάτι σαν το Σπήλαιο του Πλάτωνα δηλαδή .

Γιατί οποιαδήποτε άλλη λογική θεώρηση των πραγμάτων που δεν εξυπηρετεί τις αρχές, κι αυτούς που τις ορίζουν κι είναι πέραν της κοινής αποδεκτής , είναι κατά το σύστημα παράλογη κι αποδιοπομπαία .

Μιλάνε οι εξουσιαστές για το καθήκον… λένε ότι η παραμέληση των λογικών αρχών [όπως έχουν ορίσει εκείνοι τις ΄΄λογικές ΄΄αρχές ] με ότι αυτό συνεπάγεται , είναι παραμέληση καθήκοντος .

Αναρωτιέμαι ο αδαής … Εκείνοι έπραξαν η πράττουν το καθήκον που τούς ανατέθηκε από την κοινωνία ;

Κι ενίοτε δίχως την συγκατάθεση της πλειοψηφίας του λαού, αλλά μιας μειοψηφίας ανθρώπων , άρα η εξουσία τούς είναι παράνομη και καταχρηστική .
Έτσι κι αλλιώς κόβουν και ράβουν το εκλογικό σύστημα στα μέτρα εκείνα που τούς εξυπηρετεί. Αλλά ακόμα κι έτσι , πήραν όρκους για αυτό .

Μόνο ο προσωπικός πολιτισμός ενός ανθρώπου, που είναι πέραν και πάνω από το πολιτισμό της κατανάλωσης και της αποχαυνωτικής λογικής , μπορεί να υπερβεί τη κατασκευασμένη πραγματικότητα των αρχών και των τύπων.

Αναρωτιέμαι ..

Μήπως η επομένη επανάσταση θα πρέπει να είναι ενάντια στο ΄΄Αναγκαίο λογικό΄΄ μας ,και κατόπιν στις υπόλοιπες δομές και θέσεις του συστήματος και του δομημένου μας πολιτισμού ;;

Άρα …κατά το σύστημα ..

Να μείνουμε ιδεώδες υποτακτικοί σε θέσεις κι αρχές , να μην διαταράξουμε την ισορροπία του πολιτισμού , της δομημένης κοινωνικής παραδοχής αξιών θεσμών και θέσεων .

Για να μην παραμελείτε το καθήκον . Που και ποιους εξυπηρετούν οι θέσεις οι αρχές και το καθήκον στην τελική ;;

Βαφτίζουνε το ψάρι κρέας..

Τι είναι υγιής λογική ;;

ποιος την καθορίζει ,με ποια μέτρα και σταθμά , κτλ ποιος καθορίζει το λογικό και το παράλογο.;
μήπως οι κοινωνικές δομές κι αυτοί που τις ελέγχουν ;

Οι εξουσίες κάθε είδους ,ή οι ψυχίατροι ,πουλημένοι στην εξουσία κάνουν καλά τη δουλειά της….



Αν είναι να ρίξουμε κάτι στην πυρά , καλό θα ήταν νομίζω να ρίξουμε τη δομημένη μας ηθική ,τη παραδοχή και την αδυναμία μας για κάτι διαφορετικό , τους φόβους αν θέλετε για το τι μέλει γενέσθαι ,για το μετά εννοώντας , αλλά προπάντων το ΚΑΘΗΚΟΝ όπως εννίοτε εννοείτε , αποτινάζοντας το βάρος κάθε εξουσιαστικής δομής από πάνω μας ,και τόσα αλλά .

Κρατήστε μόνο το δικαίωμα να ονειρευόμαστε και να παλεύουμε, πέρα από τη γαμημένη , λογική τούς...

Μόνο αυτά μείνανε μέσα στον ΄΄ λογικό ΄΄ , ηθικό ΄΄σας κόσμο ,το κόσμο της αποχαύνωσης ,της αποστέωσης ,ενός κόσμου καρικατούρας ,κακέκτυπο κι όχι της αληθινής ζωής .

Το συναίσθημα,η συναισθηματική νοημοσύνη και το δικαίωμα στο όνειρο , στην χίμαιρα αν θέλετε .

Απλά να μπορούμε να σπρώχνουμε το καιρό μπροστά ,και να γεφυρώνουμε την άβυσσο που ανοίξατε κάτω από τα πόδια και στις ψυχές μας .

Για μια ζωής βασισμένης πάνω στην πραγματικής ζωής ,στην ελευθερία ,κι όχι στα κακέκτυπα της .

Κι αυτόν τον κόσμο τον κρατάμε για μας , Ρουφιάνοι !!

ηρακλης

Δεν υπάρχουν σχόλια: