Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Η ομιλία μου και οι θέσεις μου στη σπίθα Ηρακλείου αίθουσα Ανδρόγεω.

Ζούμε σε μια εποχή που οι ελευθερίες του πολίτη αποβαίνουν νεκρό γράμμα.
Αποθεώνεται η εργασιακή ευελιξία των εργοδοτών και η προσωρινότητα των εργαζομένων.
Αποσαθρώνονται τα κοινωνικά επαγγέλματα (υγείας, παιδείας, δικαιοσύνη κλπ). Η κοινωνία οδηγείται σε πλήρη ιδιωτικοποίηση. Τα εναλλακτικά κοινωνικοπολιτικά σχήματα έχουν καταρρεύσει γιατί η πολιτική έχει μετατραπεί σε σύστημα.
Τα πολιτικά κόμματα δεν έχουν την ικανότητα να αφομοιώσουν την κοινωνική οδύνη που τα ίδια δημιούργησαν .

Όλες αυτές οι διαπιστώσεις δεν πρέπει να αποτελέσουν άλλοθι για να ανεχτούμε το παρόν σύστημα.
Η κοινωνία πρέπει να αποστατήσει και να επαναστατήσει . Πρέπει να δημιουργήσουμε τοπικά κοινωνικά κινήματα,
να διαπιστώσουμε τις ανάγκες μας και να διεκδικήσουμε δυναμικά την ικανοποίηση των.
Παράλληλα σε συνεργασία με αλλά τοπικά κινήματα να δημιουργήσουμε ένα κεντρικό συντονιστικό όργανο...

Κατ αρχήν …

πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι θέλουμε .. θέλουμε να καλύψουμε το πολιτικό κενό που υπάρχει και να βγάλουμε νέους βεζίρηδες στη θέση των παλιών;;;

η .. θέλουμε να αποτινάξουμε αυτό το σύστημα [γιατί συστημικό είναι το πρόβλημα και όχι θέμα προσώπων και κομμάτων ] και με ποιο τρόπο θα γίνει αυτό ..

Ποια αφετηρία έχουμε και που θέλουμε να καταλήξουμε ..
Και με ανθρώπους ποιων υφιστάμενων χώρων μπορούμε να έρθουμε σε κοινωνία και να δουλέψουμε ;;
Ξεκαθαρίζω εξ αρχής ότι δεν μπορώ εγώ να συνυπάρξω σε κάποιο κίνημα η οποιαδήποτε διαδικασία η να δουλέψω μαζί με ακροδεξιά στοιχειά ούτε συμμερίζομαι η ενστερνίζομαι τέτοιες απόψεις και θέσεις και ούτε καν μπαίνω σε διάλογο για αυτό .

Σε προσωπικό επίπεδο δεν θα συμμετάσχω σε κάτι που δεν θα έχει σαν όραμα την άμεσο-δημοκρατία και όχι τον κοινοβουλευτισμό .
Δεν παραδίδω καμιά εντολή σε κανένα για να με εκπροσωπεί σε κανενός είδους αρχής ..Η αντιπροσώπευση δημιουργεί μια διαίρεση σε κυρίαρχους σαν αυτούς που βρίσκονται στην βουλή και πειθαρχημένους κυριαρχημένους σαν και του λόγου μας .
Άρα
Πρέπει
να συνειδητοποιήσουμε τι θέλουμε και τι χρειάζεται να κάνουμε σε επίπεδο ομάδας αλλά και συνολικά σαν κίνημα .

Επιτακτική ανάγκη είναι για να βγει η χωρά από το αδιέξοδο καιάδα που μας σπρώχνουν είναι .

Άρνηση πληρωμής του χρέους είναι μόνο η αρχή.

Η εθνικοποίηση των βασικών τραπεζών, ο έλεγχος της κίνησης των κεφαλαίων,
την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μέσα από μια γενναία αναδιανομή πλούτου και εισοδημάτων υπέρ των εργαζομένων, την ανατροπή του καθεστώτος εξάρτησης και υποτέλειας.

Με βάση τις προβλέψεις του «Μνημονίου» με την προϋπόθεση ότι όλοι οι στόχοι που έχουν τεθεί από την τρόικα θα επιτευχθούν, το δημόσιο χρέος της χώρας όχι μόνο δεν θα συγκρατηθεί, αλλά θα αυξηθεί σημαντικά και θα φτάσει μετά το τέλος της τριετίας στο 167% του ΑΕΠ, από 125% που είναι σήμερα. Γιατί; Διότι οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες κατέχουν πάνω από το 75% των ελληνικών ομολόγων και δεν θέλουν ν’ ακούσουν ούτε λέξη για τυχόν αδυναμία της Ελλάδας να συνεχίσει να πληρώνει τα χρέη της.
Επομένως, η Ε.Ε. και το ΔΝΤ ήρθαν για να εξασφαλίσουν ότι η Ελλάδα δεν θα σταματήσει να πληρώνει τα χρέη της, έστω κι αν πεινάσει ο λαός της, έστω κι αν η χώρα διαλυθεί και ξεπουληθεί στο σύνολό της.

Προτείνω δημιουργία ομάδων με συγκεκριμένους στόχους και θα είναι ομάδες παρέμβασης δυναμικού χαρακτήρα .

1] Σε λίγο καιρό θα αρχίσουν οι κατασχέσεις ,και σπίτια και σε περιουσίες ανθρώπων που ζουν από αυτές .Ο σκοπός τους είναι η εξαθλίωση μας !! άραγε θα τους αφήσουμε ;;;

Προτείνω να δημιουργήσουμε ομάδες οι οποίες σαν άξονα θα έχουν να προασπίσουν τα συμφέροντα εκείνων που βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής και της εξαθλίωσης .

Ομάδες Δρόσης παρεμβατικού χαρακτήρα που θα επεμβαίνουν όπου χρειάζεται ..

Όπου πηγαίνουν να κάνουν κατάσχεση οι τραπεζίτες αυτοί οι αγιογδύτες του παγκόσμιου καπιταλισμού τα golden boys της εξουσίας ..
Σε κάθε περιοχή να δημιουργηθεί αυτόνομη ομάδα .. Σήμερα είναι το σπίτι σου και το χωράφι σου αύριο θα ναι το δικό μου .. γιατί να μην τα προασπίσουμε μαζί ;;

Δεύτερον :

Προτείνω:
Ομάδες οι οποίες θα ασχοληθούν με τον Τύπο και την έντυπη ενημέρωση δηλαδή ..Να καυτηριάζουν τα κακώς κείμενα για να αφυπνίσουν ανθρώπους που δεν έχουν αντιληφθεί τα παιγνίδια της εξουσίας ..

Οι ομάδες αυτές θα έχουν παρεμβατικό χαραχτήρα και στους τοπικούς δήμους στις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου .. ..
Αν οι αποφάσεις είναι ασύμφορες και σε βάρος του πολίτη και απλά εξυπηρετούν τη νέα τάξη πραγμάτων, που από ότι αντιλαμβάνομαι έτσι θα ναι, να υπάρξουν μέτωπα αντίστασης.

Τρίτον :
Δίκτυα κοινωνικής αλληλεγγύης υπηρεσιών ,νομικών συμβούλων ,αγαθών ,δωρεάν μαθημάτων όπου χρειάζεται ,κοινωνικά ιατρεία για τούς ανασφάλιστους και όχι μόνο ,και τράπεζες χρόνου .

Τέταρτον :
Δράσεις συλλογικής ανυπακοής κινήματα δεν πληρώνω κτλ παρεμβάσεις και προστασία κοινωνικά αδυνάτων πληθυσμών, η εξασφάλιση σίτισης και ύπνου .

Τέταρτον :

Εναλλακτικά και αλληλέγγυα παζάρια κοινωνικής αλληλεγγύης σε πράγματα που είναι αχρείαστα για εμάς και είναι χρήσιμα για κάποιον άλλον .

Σκοπός του κινήματος Σπίθα όπως τον αντιλαμβάνομαι εγώ είναι η συνειδητοποίηση του πολίτη για πολιτική αυτονομία η συλλογική αυτοοργάνωση που οι όποιες αποφάσεις θα λαμβάνονται οριζοντίως από τον ίδιο το λαό .
Σαφώς κατανοώ τη δυσκολία του εγχειρήματος και πόσο επώδυνο θα είναι, γιατί είναι μια συνεχή μαθητεία εφόσον έχουμε ανατραφεί και βιώσει την θεσμική εθελοδουλία..
Ωστόσο αξίζει τον κόπο να δοκιμάσουμε και να αναπροσδιοριστούμε και σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες μας .
Αυτές είναι οι προσωπικές θέσεις που κατέθεσα στην συγκέντρωση της Σπίθας Ηρακλείου .



Πάντα μου άρεσε ένας στίχος από τούς πολλούς του μεγάλου μας ποιητή Τάσου Λειβαδίτη που πράγματι ας σταθούμε για λίγο κι ας αναρωτηθούμε αν είναι έτσι …

Κάποιος άλλος έζησε την ζωή μας και καλούμαστε εμείς να πεθάνουμε στη θέση του .. Άραγε θα το δεχτούμε ;;

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Περίπλους, θα μπορούσα να είχα τηλέφωνα επικοινωνίας του κινήματος Σπίθα;
ρίτσα ηλιού