Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010

Άρτον και θεάματα….




Άρτον και θεάματα….



Οι ρωμαϊκές αρένες ξαναβρίσκονται στο προσκήνιο τον τελευταίο καιρό, λόγω των νεοσύστατων σχημάτων που αναπτύσσονται για την διεκδίκηση του δημαρχιακού θώκου στην τοπική αυτοδιοίκησης .
Πάμπολλοι οι μνηστήρες στο παλάτι της Πηνελόπης ,όμως χωρίς συναίσθηση για τα μελλούμενα και την δύσκολη πραγματικότητα όπως αυτή εξελίσσεται. Αυτοχρισμένοι Δήμαρχοι ΄΄σωτήρες΄΄ και παρατρεχάμενοι μάνατζερ με θητείες και διατριβή στο ΄΄σπορ΄΄ αναβαπτίζονται στην κολυμπήθρα του Σιλωάμ , αναλώνονται στο να πείσουν ,και να κλείσουν συνδυασμούς χωρίς κανένα κριτήριο παρά μόνο το οικογενειοκρατικό . Πόσους ψήφους έχει ο αυριανός σύμβουλος. Λες και στα αλλά κριτήρια ,ποιος είναι πως διάγει τον βίο του ποιες οι σπουδές του πως σκέπτεται …αν σκέπτεται.. . τα έχουμε δεδομένα … Κανένα ιδεολογικό υπόβαθρο, ούτε καν γνώση του θεσμού που παν΄ να υπηρετήσουν .Καμία επίγνωση για το σχέδιο Καλλικράτη και του τι σημαίνει στην πράξη ..Το μακρύ χέρι της εξουσίας επειδή θεωρεί ότι μόνο κάτω από αυτά τα σχήματα θα μπορέσει να περάσει το μνημόνιο, το ξεπούλημα και την ιδιωτικοποίηση της υγείας, της παιδείας, και ότι έχει να κάνει με κοινωνικές παροχές και εργασιακές σχέσεις, χρησιμοποιεί το θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης για να το κάνει. Έτσι γίνεται ανώδυνα για τούς κυβερνώντες και το επωμίζονται οι Δήμοι . Και όπως είναι φυσικό κόβονται οι χρηματοδοτήσεις ή γίνονται αμελητέες.
1.Ο Καλλικράτης θα πρέπει να είναι πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης των νέων δομών της Τ.Α. και όχι πρόγραμμα εξοικονόμησης πόρων (1 δις 800 εκατ. Ευρώ), όπως έχει εξαγγελθεί.
2. Να υπάρχει ρητή εξασφάλιση των πόρων για την υποστήριξη του επιχειρησιακού σχεδίου. Στο οριστικό νομοσχέδιο έχει αφαιρεθεί η διάταξη αυτή προκειμένου να μην υπάρχει δέσμευση για τους πόρους. Σχετικά με τα οικονομικά (άρθρο 86).

Υιοθέτησε κατά τα αλλά τη ΄΄δημοκρατική λογική΄΄ αποφασίζουμε και διατάζουμε .
Δεν αρνηθήκαμε τα θνησιγενές κατά τα αλλά σχήματα που μας επέβαλε η κεντρική εξουσία χωρίς να μας ρωτήσει τουλάχιστον την δομή τους. Δεν αντιδράσαμε και δε σκεφτήκαμε αν και πως θα μπορέσουμε να γεφυρώσουμε τις όποιες ανομοιογένειες γεννιούνται από αυτές τις συνενώσεις. Έβαλε και περιορισμούς στον ρόλο των συμβουλίων των κοινοτήτων . Το δημοτικό συμβούλιο της κοινότητας δεν έχει καμιά αποφασιστική αρμοδιότητα και θεσμικό ρόλο (άρθρο 85).
Και βασικά δεν μπήκαμε στον κόπο να ενημερωθούμε για τον ίδιο το Καλλικράτη και το πλαίσιο αυτού. Να κατανοήσουμε ότι πέραν από αρχιτέκτονας και μηχανικός που ήταν, }με τον Ικτίνο σχεδίασαν τον Παρθενώνα.} Σήμερα ο νέος Καλλικράτης σχεδιάζει την εξόντωση της τοπικής αυτό]διοίκησης και το ξεπούλημα στα χέρια των ολίγων με την ΄΄μνημονιακή΄΄ λογική του κράτους και των κρατούντων.Mε αυτήν λοιπόν τη λογική διακυβεύονται ευρύτερα δημοκρατικά κεκτημένα, αλλά και η ίδια η δημοκρατία. Όμως η δημοκρατία είναι συλλογικό απόκτημα και χρειάζεσαι την συμμετοχή όλων μας για να μπορέσει να επιβιώσει στα χρόνια της βαρβαρότητας.. Αυτό που μένει να κάνουμε σαν πολίτες είναι.
1}Να αντιταχτούμε σε αυτή την παράλογη ΄΄λογική ΄΄ του κράτους με την αποχή μας συλλογικά , καταδικάζοντας έτσι τον ίδιον το θεσμό .
Ή.. φτιάχνοντας σχήματα που σαν άξονα θα έχουν να αντιπαλέψουν τη παράλογη λογική που μας επιβάλει η κεντρική εξουσία.
Aλλα θα πρέπει να υπάρξει ξεκάθαρο ιδεολογικό υπόβαθρο για να γίνει κάτι τέτοιο .
Και σαφώς τα κριτήρια σε αυτούς που θα χριστούν για την τοπική αυτοδιοίκηση δεν θα είναι ούτε στενά κομματικά αλλά ούτε και οικογενειοκρατικά.
Μόνο , που την επομένη θα πρέπει να γίνουμε ενεργοί πολίτες. Φτάνει που τόσα χρονιά είμαστε παθητικοί δέκτες των καταστάσεων και των αποφάσεων που έπαιρναν για εμάς ,χωρίς εμάς -.
Να οργανώσουμε ομάδες στήριξης των ανθρώπων που χρειάζονται βοήθεια πχ ηλικιωμένοι, παιδιά μετανάστες, ‘και εκείνοι το ίδιο δράμα βιώνουν}, και άτομα με δυσκολία στην διαβίωση τούς .
Σε λίγο καιρό όπως εξελίσσονται τα πράγματα δεν θα υπάρχουν τα βασικά αγαθά για να καλύψουμε τις ανάγκες μας σαν κοινωνία ευρύτερα .Δεν θα υπάρχει νοσοκομειακή περίθαλψη, λόγο ότι δεν υπάρχουν χρηματοδοτήσεις , και το ρόλο του χρηματοδότη τον αναλαμβάνει ο ίδιος ο δήμος, δηλαδή οι κάτοικοι .Το ίδιο συμβαίνει και τα σχολειά πχ πετρέλαιο για τη θέρμανση των παιδιών και αναλωσιμα υλικα .
Μπορούμε να δράσουμε εκτός του κοινοβουλευτικού συστήματος.Η λύση είναι η αυτοοργάνωση των τοπικών κοινωνιών και η δημιουργία δικτύων αλληλεγγύης μεταξύ των κοινοτήτων, χωρίς την μεσολάβηση του κράτους.Αυτοδιοικούμενες κοινωνίες που ο καθένας θα αναλαμβάνει την ευθηνη που του αναλογεί ...και σαφώς απόκτηση ταξικής συνείδησης..
Μα θα μου πείτε ουτοπία ...Προτιμώ την δική μου ουτοπία, το όραμα για μια καλύτερη κοινωνία, παρά την δική τούς αλήθεια πραγματωμένη πάνω στο πετσί μας...

Η ευθύνη να ανοίξεις την πόρτα του κλουβιού είναι μεγάλη, αλλά πρώτα πρέπει να δεις το κλουβί

Άρτον και θεάματα λοιπόν ...μόνο που αυτή τη φορά απουσιάζει ο άρτος και μείναμε τα θεάματα για να καταλαγιάζουν τη πείνα μας...

Periploys

3 σχόλια:

Ευαγγελία Πατεράκη είπε...

Χαιρετώ Σε, φίλε μου καλέ!!!

Συγχαρητήρια για το κείμενό σου!!!

Τα φιλιά μου!!!

busy bee είπε...

Welcome back to blogging!!!:)
Τελικά εμείς φίλε Ηρακλή με τις ουτοπίες και τα οράματα θα μείνουμε στο τέλος όχι μόνο μόνοι, αλλά και με το παλούκι στο κώλο....και δεν με ενοχλεί τίποτα από όλα αυτά εκτός το τελευταίο!:)

ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ είπε...

χαιρετώ σας!!!!! φίλοι μου πιότερο παρα ποτε τωρα τίθεται επιτακτικά η ανάγκη για δημιουργία ομάδων που σαν άξονα θα χουν να αντιπαλεψουν τα κακως κειμενα της εποχης μας με πραξεις ..Οχι αλλα λογια ...Τερμα .
Αυτοοργανωθειτε διαφορετικά θα μείνουμε βορα στα χέρια της εκαστοτε εξουσίας και των ηλιθιων που απαρτίζονται γυρω απο αυτην ..

μου λειψατε ..